BLOG

Gozogintzan mendea betetzear da Eceiza. Ibilbide luze horretan, badira gure izena eta izana islatzen dituzten dozenaka istorio eta pasadizo. Txoko honetan, gure jarduna barrutik ezagutzeko aukera izango duzu.

Pastas Eceiza Tolosa
Presentación de la feria del dulce Tolosa Goxua

Tolosa Goxua, gozoaren azoka berezia

Urriaren 26an, larunbata, gozogintzaren azoka berezia ospatuko da Tolosan, milaka pertsona erakartzen dituen festa. Tolosa Goxua azokaren 26. edizioan 24 gozotegi bilduko dira goiz osoan zehar. Orotariko gozo artisauak ikusi, dastatu eta erosi ahalko dira: tartak, pastelak, bizkotxoak, pastak, txokolateak,...

Gehiago irakurri

Gozogintza artisauaren balioak, obradoretik ikasgeletara

Urriaren bukaeran ospatuko den Tolosa Goxua, gozoaren azoka bereziaren aitzakian, Eceiza Gozotegia ikastetxeetan izan da, Tolosako gozogintza artisaua ezagutarazteko hitzaldi bat eskaintzen. Javi Eceiza Herrikide Ikastetxean izan da, eta laugarren mailako ikasleei herriko gozotegien obradoreetako egunerokoa zelakoa den azaldu die....

Gehiago irakurri
Receta original y tradicional del obrador de la Pastelería Eceiza

Miguel Olasagasti gozotegia, dena hasi zen lekua

Eceiza Gozotegiak 1924. urtean ireki zituen bere ateak, Rondilla kalean. Aurrez, beste zenbait lekutan ikasten ibili zen Nicolás Eceiza. Eceizaren obradoren erabiltzen den errezeta zahar bat Tolosa beti izan da gozotegi onenen gotorleku. Makina bat zeuden duela ia mende bat,...

Gehiago irakurri
Foto de equipo femenino Tolosa CF, sobre tarta de crema con yema, de Pastelería Eceiza.

Tartak argazkiekin: nola egiten ditugu?

Bezero bakoitzaren gustura ere egiten ditugu tartak Eceiza Gozotegian. Jarraian azalduko dizuegu nola egiten ditugun argazkidun tartak. Foto del Tolosa CF, sobre una tarta de crema y yema. Modu asko daude tartak pertsonalizatzeko. Horietako bat tarta gainean argazki bat jartzearena...

Gehiago irakurri
Bombas de Chantilly, en el obrador de la Pastelería Eceiza en Tolosa

Esne-gaina eta Chantillya. Zein da ezberdintasuna?

Eceiza Gozotegia aditu da bonbak egiten. Hiru motatakoak egiten ditugu obradorean: kremazkoak, natazkoak eta Chantilly delako kremadunak. Tolosaldean, oro har, ezagunak dira Chantilly kremazko bonbak, baina eskualdetik kanpo ez dira horrek ohikoak. Askok, ordea, ez dute azken bi hauen arteko...

Gehiago irakurri
Tortas y rosquillas de San Blas, Pastelería Eceiza Tolosa

San Blas opilak: nondik dator ohitura?

Otsailaren 3an ospatzen da San Blas eguna. Urte sasoi horretan ohikoa izaten da San Blas opilak eta erroskilak egitea. Baina zergatik? San Blas, ito arte hartu arnas dio esaera zaharrak. Izan ere, ohitura zaharren arabera, eztarriko mina ekiditearekin lotzen zen...

Gehiago irakurri
Caja de Tejas y Cigarrillos de Tolosa, Pastelería Eceiza

Tolosako Teila eta Zigarrotxoen jatorri bitxia

Tolosako Teila eta Zigarrotxoak ezagunak dira oso. Otordu baten amaierarako edota kafe bero baten osagarri bikainak dira. Zaporea eta testura berebizikoak dira, ezagunak munduko txoko askotan. Baina, ba ote dakigu euskal postre hauen benetako jatorria? Hamarkada batzuk atzera egin behar...

Gehiago irakurri